شناسایی و تعیین مقدار اسید های چرب و آمیگدالین در میوه گیاه Amygdalus scoparia و بررسی اثر ضد سرطانی عصاره اتانولی آن روی رده سلولی A-549
|
روح الله حیدری*1، محمد حسینی، مرضیه رشیدی پور2 |
1- دانشگاه علوم پزشکی لرستان ، rouhollahheydari@yahoo.com 2- دانشگاه علوم پزشکی لرستان |
|
چکیده: (847 مشاهده) |
مقدمه:
چربی یکی از اجزای مهم در رژیم غذایی است. چربی ها نقش مهمی در جذب ویتامین های چربی دوست از قبیل ویتامین A، ویتامین E و آنتی اکسیدانت های محلول در چربی دارند. چربی های گیاهی جزو منابع اصلی اسیدهای چرب ضروری بدن هستند. اسیدهای چرب ضروری، اسیدهای چربی بوده که بدن قادر به سنتز آن ها نبوده و بایستی از منابع غذایی تامین شوند. این چربی ها باعث افزایش کلسترول HDL می شوند. رژیم های غذایی با چربی پایین منجر به کاهش کلسترول HDL می شوند.
گیاهAmygdalus scoparia متعلق به خانواده Rosaceae که در مناطق آب و هوای خشک و نیمه خشک از ایران و کشورهای همسایه و دیگر نقاط جهان رشد می کند. میوه این گیاه بعلت دارا بودن ترکیب آمیگدالین در داروهای سنتی استفاده می شود. در این مطالعه نوع اسیدهای چرب، مقدار آنها و همچنین مقدار آمیگدالین موجود در میوه Amygdalus scoparia در سه استان لرستان، خوزستان و کهکیلویه و بویر احمد مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها:
میوه های گیاهAmygdalus scoparia در سه استان لرستان، خوزستان و کهکیلویه و بویر احمد در تابستان 1395 جمع آوری و خشک گردید. اسیدهای چرب موجود در میوه های این گیاه توسط روش سوکسله استخراج شده و توسط دستگاه GC-MS مورد شناسایی قرار گرفت. آمیگدالین موجود در میوه های این گیاه نیز به روش اولتراسونیک استخراج و میزان آمیگدالین آنها توسط دستگاه HPLC اندازهگیری شد.
یافتهها:
در این مطالعه مشخص شد که میوه های این گیاه از نظر محتوی اسیدهای چرب با یکدیگر تفاوت معنی دار دارند. بطور مثال میزان اولئیک اسید (امگا 9)در نمونه های سه استان لرستان، کهکیلویه و بویر احمد و خوزستان به ترتیب برابر با 38، 68 و 84 درصد میباشد. همچنین میوه های بدست آمده از نمونه های استان خوزستان دارای بیشترین اسیدهای چرب از نوع امگا 9 و 6 می باشند. از طرف دیگر مقدار محتوی آمیگدالین در این سه نمونه نیز متفاوت می باشد بطوریکه بیشترین مقدار آمیگدالین (0.37 g/mg) برای نمونه های استان کهکیلویه و بویر احمد بدست آمد.
بحث و نتیجهگیری:
نتایج این مطالعه نشان می دهد که نوع اقلیم می تواند بر تنوع اسیدهای چرب و میزان آمیگدالین موجود در میوه های گیاه Amygdalus scoparia تاثیر معنی داری دارد. یافته های این مطالعه نشان میدهد که روغن بادام وحشی منبع غنی از اسیدهای چرب ضروری است که بدن قادر به سنتز آنها نمیباشد.
|
|
واژههای کلیدی: اسیدهای چرب، آمیگدالین، بادام وحشی، ضد سرطان |
|
متن کامل [PDF 124 kb]
(366 دریافت)
|
نوع مطالعه: تجربی |
موضوع طرح:
شیمی(تجزیه-معدنی-آلی) دریافت: 1395/6/21 | ویرایش نهایی: 1397/10/2 | پذیرش: 1398/4/31 | انتشار: 1398/4/31 | انتشار الکترونیک: 1398/4/31
|
|
|
|
|
ارسال پیام به مجری اصلی |
|